Ο Πυρπολητής Κωστής Γιαμπουδάκης

«Θάνατο» κράζουν όλοι αιώνια Κρήτη! κι ο Γαβριήλ στο Γιαμπουδάκη γνέφει κι έπειτα τη ματιά στα ουράνια στρέφει: «Ευχαριστώ, Θεέ Δικαιοκρίτη…» Στα ρείπια που φωτά το πρώτο αστέρι Κρήτη και δόξα δίδουνε το χέρι.
Γιώργης Καλομενόπουλος

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

1884-IΩΑΝΝΗΣ ΚΟΝΔΥΛΑΚΗΣ στο Διήγημα «Η Κρήσσα Ορφανή»

Το 1884 αποτελεί ένα σταθμό στη δημοσιογραφική του καριέρα. Αρχίζει να εργάζεται στις αθηναϊκές αφημερίδας. Δημοσιεύει διηγήματα και ... thumbnail 1 summary



Το 1884 αποτελεί ένα σταθμό στη δημοσιογραφική του καριέρα. Αρχίζει να εργάζεται στις αθηναϊκές αφημερίδας. Δημοσιεύει διηγήματα και ευθυμογραφήματά του στο «Ραμπαγά» και στην «Εστία».


Την ίδια χρονιά εκδίδεται το πρώτο γνωστό λογοτεχνικό του έργο από τη λογοτεχνική βιβλιοθήκη Φέξη, με τίτλο «Διηγήματα: Η Κρήσσα ορφανή, ο αδερφοδιώκτης, το βοσκόπουλο του «Ψηλορείτη». Πλήρες αντίτυπό του υπάρχει στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης στα Χανιά, το οποίο βιβλιογράφησε ο καθηγητής Τωμαδάκης.

Το διήγημα «Η Κρήσσα Ορφανή» έχει υπότιτλο «Το εν Αρκαδίω ιερόν δράμα», όπου αναφέρεται με λεπτομέρεια στις ηρωικές πράξεις των πρωταγωνιστών του ολοκαυτώματος. Αργότερα, το 1904, συγγράφει και το ιστορικό έργο «Η ολοκαύτωσις του Αρκαδίου».

Αναφερόμενος σ’ αυτό το ηρωικό γεγονός δίνει πληροφορίες για την ιστορία της μονής και για τα πρόσωπα, την παλικαριά και τη θυσία τους.

Αναφέρει: «Πριν την επανάσταση του ‘21 η μονή είχε 270 μοναχούς. Κατά την εορτήν των αγίων της μονής Κωνσταντίνου και Ελένης 70 ιερείς φέροντες χρυσοκεντήτους ιερατικάς στολάς ετέλουν την λειτουργίαν.


Όμως στις 8-11-1866 εις σύνθημα δοθέν παρά του Γαβριήλ, είς των πλησίων αυτού μαχητών, ονόματι Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης, εκ του χωρίου Άδελε της Ρεθύμνης κατήλθεν εις τον υπόνομον και πυροβολήσας εις την πυρίτιδα την ανέφλεξε, γενόμενος αυτός το πρώτον θύμα ……».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.