Ο Πυρπολητής Κωστής Γιαμπουδάκης

«Θάνατο» κράζουν όλοι αιώνια Κρήτη! κι ο Γαβριήλ στο Γιαμπουδάκη γνέφει κι έπειτα τη ματιά στα ουράνια στρέφει: «Ευχαριστώ, Θεέ Δικαιοκρίτη…» Στα ρείπια που φωτά το πρώτο αστέρι Κρήτη και δόξα δίδουνε το χέρι.
Γιώργης Καλομενόπουλος

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

1867- ΙΛΑΡΙΩΝΟΣ ΣΚΙΝΝΕΡ

Σκίννερ Ιλαρίων ,  Σκληραγωγίαι εν Κρήτη κατά το 1867 , εν Αθήναις 1868.  Ο 'Αγγλος φιλέλληνας, ανταποκριτής των Daily News του Λο... thumbnail 1 summary
Σκίννερ ΙλαρίωνΣκληραγωγίαι εν Κρήτη κατά το 1867, εν Αθήναις 1868. 

Ο 'Αγγλος φιλέλληνας, ανταποκριτής των Daily News του Λονδίνου, αφηγείται τις εντυπώσεις του από την παραμονή του στην επαναστατημένη Κρήτη κατά το Μάρτιο-Ιούνιο του 1867. Ο Σκίννερ εξυμνεί τον αγώνα των Κρητών για την ελευθερία και την Ένωση με την Ελλάδα από το 1821 και εξής και αποδίδει τις αδικίες και τις βαρβαρότητες στους μωαμεθανούς. 

Ο συγγραφέας επισκέφθηκε το πυρπολημένο Αρκάδι και τα Σφακιά, παρευρέθηκε στη μάχη της Τυλισσού και του Μπαλί της επαρχίας Μυλοποτάμου (7 Απριλίου και 16 Μαΐου 1867), και συναντήθηκε με τον Δημήτριο Πετροπουλάκη.
Το βιβλίο, που τελειώνει με την πρόρρηση ότι ο κρητικός λαός «είτε τάχιον είτε βράδιον» θα εκπλήρωνε τους πόθους του, αποτελεί πρωτογενή πηγή για την κρητική εξέγερση του 1866-69. 

.


 Στη σελίδα 62 ο ιερέας που συνάντησε ο Σκίνερ  στο Αρκάδι ήταν ο διασωθείς Γεράσιμος (Ηγούμενος της Μονής Χαλέπας) ο οποίος διαβεβαίωσε τον Σκίνερ ότι τη φωτιά έβαλε ο Επιστάτης της Μονής, εννοών τον Γιαμπουδάκη ο οποίος ως γνωστόν ήταν ο άνθρωπος που διένεμε το συσσίτιο μεταξύ των εγκλείστων της Μονής



1        Ο διασωθείς  Ιερομόναχος Γεράσιμος  (Ηγούμενος της Μονής Χαλέπας) Είναι ο Ιερέας που συνάντησε ο Σκίνερ το 1867 ( αναφέρθηκε στον Επιστάτη της Μονής) που αργότερα βεβαίωσε  ότι είδε με τα μάτια του τον Γιαμπουδάκη  να κρατά υψωμένη την πιστόλα , να συνομιλεί για λίγο με τους ευρισκομένους στην πυριτιδαποθήκη , στη συνέχεια να βάζει φωτιά , που αμέσως έγινε η έκρηξη.
 Τιμ Βενέρης σελ 394

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.