Ο Πυρπολητής Κωστής Γιαμπουδάκης

«Θάνατο» κράζουν όλοι αιώνια Κρήτη! κι ο Γαβριήλ στο Γιαμπουδάκη γνέφει κι έπειτα τη ματιά στα ουράνια στρέφει: «Ευχαριστώ, Θεέ Δικαιοκρίτη…» Στα ρείπια που φωτά το πρώτο αστέρι Κρήτη και δόξα δίδουνε το χέρι.
Γιώργης Καλομενόπουλος

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Ο Υποπρόξενος Γεώργιος Ζ. Σκουλούδης για τον πυρπολητή

Σελίδα 19 V ………………. Ο Κων/νος Γιαμπουδάκης   πιστός τυριτής  του λόγου του και εκτελεστής  της ριτής διαταγής που είχε λάβη  σαν καλός... thumbnail 1 summary
Σελίδα 19V
………………. Ο Κων/νος Γιαμπουδάκης  πιστός τυριτής  του λόγου του και εκτελεστής  της ριτής διαταγής που είχε λάβη  σαν καλός στρατιώτης σαν ατρόμητο παλικάρι έπρεπε να την εκτελέση την ώρα που θα έκρινεν κατάλληλον .
                Οι σάλπιγγες ορύοντε οι Τούρκοι αλλαλάζουν και το Μοναστήρι μεταβάλεται σε Μακελιό , ο περίβολος σκεπάζεται με σώματα σκοτωμένων Τούρκων  και  (…………….)  το αίμα τρέχει ποταμιδών  τα πυροβόλα παύσαν και μόνον αραιοί πυροβολισμοί ακούονται, ο  Ήλιος  έκλεινεν προς την Δύσιν του , ο Γιαμπουδάκης αναμετρά τις στιγμές και παρακολουθή
τας κινήσεις των  Τούρκων , Ήλθεν η ώρα η ευλογημένη , υψώνει ικευτικά τας χείρας του και προσκαλεί όπως γίνει ευπρόσδεκτος η θυσία του Αρκαδίου για την αγωνιζόμενη πατρίδα.
Παντού στρέφει αστραπιαίως τους σπινθηροβολούντας οφθαλμούς του και από τα παράθυρα βλέπει τους αναρριχόμενους Τούρκους που προσπαθούν να εισέλθουν εις την μονήν, κάνει για τελευταίαν φοράν τον σταυρόν του τραβά την πιστόλαν του, σκοπεύει προς τα βαρέλια της πυρίτιδας και τραβά την σκανδάλην.
                Η έκρηξις γένεται και η διαταγή εξετελέσθη . Βροντή τρομερή ακούετε από μακρόθεν , σισμός μέγας γίνετε , σύννεφα καπνού πυκνά ανυψούντε, πέτρες και ξύλα και ανθρώπινα κορμιά κατατεμαχισμένα εκσφενδονίζοναι, και αι άγιαι ψυχαί των Μαρτύρων πετούν εις τους ουρανούς για να δροσιστούν  εις τον αιώνιον παράδισον  ……………………..


Γεωργιος Ζ. Σκουλούδης (από τις Μαργαρίτες), Υποπρόξενος της Ρωσίας στο Ρέθυμνο από 1850 έως 1880, ο οποίος μετά από ενέργειές του διέσωσε τους αιχμαλώτους του Αρκαδίου το 1866,

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.